Saturday, November 8, 2008

Red Chicken / Ayam Masak Merah

For Malay Friends lets Try this Ayam Masak Merah...

Ingredients
1 ekor ayam (1.5 kg, dipotong 8)garam,
serbuk lada hitam secukupnya1 camb rempah kari
bahan perap1 camt serbuk kunyit
340 g tomato sos2 labu bawang besar (dibelah 2 & dihiris)minyak untuk
menggoreng terendam garam, gula secukupnya
Bahan Penumis:5 cm kulit kayu manis

4 buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawangBahan dikisar
6 biji cili merah4 biji cili hijau
20 biji bawang merah10 ulas bawang putih
4 cm halia muda2 camt ketumbar
1 camt jintan putih disangai/goreng tanpa minyak½ camt jintan manis
The cooking Method

1. Perap ayam, garam, lada hitam dan bahan perap selama 30 minit.
2. Panaskan minyak, goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
3. Keluarkan kecuali 3 camb minyak, bubuh bawang besar dan bahan penumis, kacau 1-2 minit.
4. Masukkan bahan kisar, kacau hingga terbit minyak.
5. Bubuh pula sos tomato. Setelah sebati, masukkan ayam.
Tutup sebentar agar ayam masak. Bila kuah elok pekatnya, angkat dan hidangkan.

No comments: