Saturday, November 1, 2008

Kung Fu Mee

To all Chef Nuar friends,


Lets try my Recipe get from a friend stay at Hong Kong...





INGREDIENTS A:
500 gm mee kuning 5 biji telur dipukul

INGREDIENTS B:
100 gm udang basah [buangkan kulit] 150 gm ayam [dihiris] 1 biji panjang fish cake [potong nipis] 3 ulas bawang putih [dicincang] 100 gm brokoli [dipotong] 100 gm bunga kobis [dipotong] 100 gm carrot [potong kecil dan panjang] 5 tangkai baby corn 2 sudu besar minyak masak 2 s/b tepung jagung ] 1 cawan air ] bancuhkan 1 cawan air rebusan ayam 2 s/b sos tiram 1 s/b lada sulah garam minyak

METHODS:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

No comments: