I was in oversea past 2 month, sorry to all of you waiting for my first recipe..
Below a recipe for Yong Tau Fu.
Sup Yong Tau Fu
3 liter air1 kiub pati ikan bilis2 sudu stok pekat ayam2 cm halia, diketuk5 ulas bawang putih, diketukgaram secukupnya1 sudu gula pasir
Cara-cara:Masuk semua bahan di dalam periuk. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan selama 1 jam. Tapis air rebusan dan gunakan sebagai sup.
Sos Yong Tau Fu560ml air 1 kiub stok bilis1 sudu kicap pekat/hitam2 sudu sos kacang hitam1 sudu sos hoisin2 sudu gula pasir1/8 camt serbuk rempah limagaram secukupnya3 sudu air, dicampur 1½ camt tepung jagung
Cara-cara:Jerang air, stok bilis, kicap pekat, sos kacang hitam, sos hoisin, gula pasir dan serbuk rempah lima di atas api perlahan. Kacau hingga mendidih, masukkan campuran tepung masak. Kacau tanpa henti selama 2-3 minit lagi atau hingga pekat.
Sos Cili Yong Tau Fu8 biji cili merah, dibuang biji2 camt bijan goreng/bakar100ml cuka2 camb sos plam3 camb gulagaram secukupnya
Cara-cara:Kisar cili dan bijan hingga halus. Jerang cuka di atas api perlahan. Masukkan bahan kisar dan semua bahan lain, ketepikan dari api, biar sejuk.
Bahan² lain macam fishcake, fishball, kangkung, leh sedia ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment